bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Sernik brzoskwiniowy z kratką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Sernik pięknie się prezentuje, a w dodatku jest bardzo smaczny, często go piekę, moi gości się nim zachwycają.

Sernik brzoskwiniowy z kratką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik brzoskwiniowy z kratką

 

  • Ciasto:

 

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • cukier waniliowy

 

 

  • Masa serowa:

 

 

 

 

  • 350 gram cukru

 

  • 1 budyń waniliowy

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Sernik brzoskwiniowy z kratką
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, dzielimy na Dwie części, wkładamy do torebki, wstawiamy na godzinę do lodówki. Ser biały mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach.

Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszysta masę, ucierając dodajemy zmielony ser, budyń., odsączone zalewy i pokrojone brzoskwinie. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.

Formę (25X40cm.) wykładamy papierem do pieczenia, jedną część ciasta wałkujemy, wykładamy nim dno formy, wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto wałkujemy, wycinamy cieniutkie paseczki i układamy w kratkę lub wycinamy specjalnym radełkiem do robienia kratki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 60-70 minut.
Sernik brzoskwiniowy z kratką
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy ciastem kruchym.
Sernik brzoskwiniowy z kratką
Do przygotowanej masy serowej dodajemy pokrojone brzoskwinie.
Sernik brzoskwiniowy z kratką
Masę serową wylewamy na cieście kruchym, wyrównujemy.
Sernik brzoskwiniowy z kratką
Z pozostałego rozwałkowanego ciasta wycinamy kratkę.

Tagi:

sernik ciasto