Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowiec
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w sporą kostkę. Do garnka wlać 2/3 mleka i zagotować. W reszcie mleka wymieszać budynie i cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać i energicznie mieszając gotować kilka minut aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek. Miękką margarynę utrzeć w misce z obydwoma cukrami. Następnie dodawać po jednym jajku i potem gdy jajka połączą się z margaryną przesiać mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć około 2/3 ciasta. Na ciasto wylać jeszcze ciepły budyń a na budyń pokrojone brzoskwinie. Resztę ciasta rozłożyć łyżką po owocach ( ciasto podczas pieczenia się rozleje, więc nie musimy do równo rozsmarowywać ). Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny. Upieczone ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem i kroić dopiero gdy będzie mocno związane. Potem ciasto dobrze jest przechowywać w temperaturze pokojowej.
marietta
zewa
O tak :)
kołczu
zewa
Dziękuję :)