zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Brzoskwiniowiec

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tym razem upiekłam ciasto z brzoskwiniami z puszki ale to, że były własnie z puszki nie umniejszyło smaku ciasta. Wyszło pyszne.

Brzoskwiniowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brzoskwiniowiec

 

 

  • Masa :
  • 2 budynie brzoskwiniowe
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 l mleka 3,2%
  • 1/4 szk cukru

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowiec
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w sporą kostkę. Do garnka wlać 2/3 mleka i zagotować. W reszcie mleka wymieszać budynie i cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać i energicznie mieszając gotować kilka minut aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek. Miękką margarynę utrzeć w misce z obydwoma cukrami. Następnie dodawać po jednym jajku i potem gdy jajka połączą się z margaryną przesiać mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć około 2/3 ciasta. Na ciasto wylać jeszcze ciepły budyń a na budyń pokrojone brzoskwinie. Resztę ciasta rozłożyć łyżką po owocach ( ciasto podczas pieczenia się rozleje, więc nie musimy do równo rozsmarowywać ). Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny. Upieczone ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem i kroić dopiero gdy będzie mocno związane. Potem ciasto dobrze jest przechowywać w temperaturze pokojowej.
Brzoskwiniowiec
Etap 1 Przygotwac ciasto i część wyłożyć do blaszki
Brzoskwiniowiec
Etap 2 potem na ciasto wylac jeszcze ciepły budyń
Brzoskwiniowiec
Etap 3 Na budyń wyłożyć owoce i dac resztę ciasta
Brzoskwiniowiec
Etap 4 Ciasto upiec a zimne posypac cukrem pudrem