misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Kremowy brzoskwiniowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mokre, kremowe ciasto w sam raz na niedzielne popołudnie

Kremowy brzoskwiniowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kremowy brzoskwiniowiec

 

Sposób przygotowania:

Kremowy brzoskwiniowiec
Do miski wsypujemy mąkę i połowę cukru. Dodajemy jedno jajko i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do lodówki na godzinę. Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem i gotujemy. Do budyniu dodajemy cukier i kaszę mannę. Znów gotujemy przez kilka minut aż masa zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę zmieszać z jajkami. Dodać do masy budyniowej i dokładnie wymieszać. Odsączone brzoskwinie należy pokroić w kostkę i wymieszać z masą. Schłodzone ciasto podzielić w proporcjach 1:3. Większą częścią wyłożyć dno i boki tortownicy (lub formy do tarty). Na ciasto wlać masę. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch. Piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku (około 180 C). Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Kremowy brzoskwiniowiec
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce.
Kremowy brzoskwiniowiec
Przygotowywana masa musi nieco zgęstnieć podczas gotowania.
Kremowy brzoskwiniowiec
Ciasto można przygotować w tortownicy lub foremce silikonowej.