Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowiec I
Biszkopt: Oddzielić żółtka o białek. Białka ubić na sztywno dosypując cukry. Gdy powstanie pulchna masa, ciągle ubijając, ale na nieco niższych obrotach, dodawać po 1 żółtku. Wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na niedużych obrotach. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wielkości ok 25 x 40cm. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach, przestudzić. Po przestudzeniu biszkopt przełożyć górą na dół, czyli przewrócić i nasączyć syropem z brzoskwiń - ok 2/3 ilości z puszki. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i odstawić do przestudzenia. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, pozostawić do przestudzenia - ja wymieszałam z galaretką i odstawiłam. Śmietan-fixy wymieszać z cukrem pudrem. Śmietana musi być bezpośrednio wyjęta z lodówki, bo ciepła się nie ubije. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami. Dodać przestudzoną galaretkę, zmiksować. Masę wylać na ciasto i włożyć do lodówki. Galaretka brzoskwiniowa: Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Galaretki rozpuścić w3 szklankach gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Brzoskwinie ułożyć na zastygniętej masie śmietanowej i zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
KasiaJulcia