SUPERPRZEPIS

Brzoskwiniowiec z masą makową

  • 4
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Brzoskwiniowiec z masą makową Więcej zdjęć (5)

Ponieważ dawno nie piekłam żadnego ciacha, naszło mnie na eksperyment z serkiem mascarpone i masą makową. Jak dla mnie pychotka:) A Wam polecam zrobić, żeby się przekonać :)

Składniki:

Brzoskwiniowiec z masą makową

 

  • Tortownica 26cm:

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dkg pokruszonych wafelków czekoladowych
  • szczypta soli

 

  • Masa makowa:
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250g śmietany 30%
  • 350g masy makowej z puszki np Helio

 

  • Ponadto:
  • puszka brzoskwiń (ok 800g)
  • paczka wafli okrągłych
  • 1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa
  • 1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar
  • 1/3 puszki masy kajmakowej

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowiec z masą makową
Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się zmieściły w środku). Rozpuszczamy również galaretkę w ilości wody podanej na opakowaniu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka. Przygotowujemy masę makową. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, na końcu masę makową i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Z biszkopta ścinamy wierzch (cieniutką warstwę). Smarujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy jednym płatem wafla i układamy połówki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do lodówki. Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową nakładamy 1/2 masy makowej. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat wafla, smarujemy masą kajmakową i ostatnim już krążkiem przykrywamy wierzch. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat wafla, smarujemy masą kajmakową i ostatnim już krążkiem przykrywamy wierzch. Całość smarujemy pozostałą masą makową i odstawiamy ponownie do schłodzenia.
Brzoskwiniowiec z masą makową
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt
Brzoskwiniowiec z masą makową
Przygotowujemy masę makową przy użyciu śmietanki oraz serka mascarpone
Brzoskwiniowiec z masą makową
Na biszkopt nakładamy masę makową a następnie wafel, brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką
Brzoskwiniowiec z masą makową
Przykrywamy kolejnymi warstwami wafla, smarujemy boki i wierzch masą i schładzamy