Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowiec z masą makową
Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się zmieściły w środku). Rozpuszczamy również galaretkę w ilości wody podanej na opakowaniu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka. Przygotowujemy masę makową. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, na końcu masę makową i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Z biszkopta ścinamy wierzch (cieniutką warstwę). Smarujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy jednym płatem wafla i układamy połówki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do lodówki. Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową nakładamy 1/2 masy makowej. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat wafla, smarujemy masą kajmakową i ostatnim już krążkiem przykrywamy wierzch. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat wafla, smarujemy masą kajmakową i ostatnim już krążkiem przykrywamy wierzch. Całość smarujemy pozostałą masą makową i odstawiamy ponownie do schłodzenia.
weronikaS
rzelkazag
Ślicznie dziękuję i polecam:) Czekam na opinię:)
weronikaS
rzelkazag
Bardzo się cieszę i polecam swoje pozostałe przepisy!