Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowo-jabłkowa konfitura
Owoce pokroiłam, wrzuciłam do dużego garnka i zasypałam cukrem. Podlałam odrobiną wody, zagotowałam, gdy pojawił się syrop włożyłam laskę wanilii oraz goździki. Gotowałam delikatnie 30 minut.
Po tym czasie z grubsza rozgniotłam owoce tłuczkiem do ziemniaków, dodałam sok z cytryny i gotowałam dalsze 15 minut. Następnie odstawiłam konfiturę do przestudzenia. Na koniec jeszcze raz podgrzałam i gotowałam na minimalnej mocy palnika 10 minut. Wyjęłam goździki i wanilię. Laskę wanilii rozcięłam a ziarenka wróciły do owoców.
Słoiki wstawiłam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, a nakrętki przetarłam spirytusem. Gorące słoiki napełniłam konfiturą, zakręciłam i pasteryzowałam 15 minut w piekarniku (nagrzanym do 100 stopni).
Po tym czasie z grubsza rozgniotłam owoce tłuczkiem do ziemniaków, dodałam sok z cytryny i gotowałam dalsze 15 minut. Następnie odstawiłam konfiturę do przestudzenia. Na koniec jeszcze raz podgrzałam i gotowałam na minimalnej mocy palnika 10 minut. Wyjęłam goździki i wanilię. Laskę wanilii rozcięłam a ziarenka wróciły do owoców.
Słoiki wstawiłam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, a nakrętki przetarłam spirytusem. Gorące słoiki napełniłam konfiturą, zakręciłam i pasteryzowałam 15 minut w piekarniku (nagrzanym do 100 stopni).
jaNina
Ja właśnie zrobiłam dżem gruszkowo-brzoskwiniowy :) tez przyjemny w smaku :)
dża