jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Brzoskwiniowo – kokosowa tarta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Uwielbiam tarty i często je robie z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem przyszedł czas na brzoskwinie:).

Brzoskwiniowo – kokosowa tarta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brzoskwiniowo – kokosowa tarta

 

  • Forma o średnicy 26 cm

 

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 220 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 12 dag masła,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Ewentualnie 1 łyżka mleka,
  • Łyżka kaszy manny do posypania ciasta
  • Dodatkowo:
  • Świeże brzoskwinie ( około 12),
  • Beza kokosowa:
  • 3 białka,
  • 3/4 szklanka cukru,
  • 15 dag kokosu,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

 

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowo – kokosowa tarta
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy sypkie składniki. W dalszej kolejności dokładamy masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto kruche. Jeśli było by za twarde dokładamy mleko. Ciasto schładzamy około 30 minut w lodówce, a następnie wykładamy nim formę na tarte.Ciasto nakłuwamy widelcem, posypujemy kaszą.Na wyłożonym cieście układamy połówki brzoskwiń. Na brzoskwinie wylewamy bezę kokosową. Tarte wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut w 180ºC. Po wyjęciu studzimy. OWOCE: Brzoskwinie obieramy ze skórki. Przekrawamy na połowy i usuwamy z nich pestki. Gotowe wykładamy na wyłożone ciasto. BEZA: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej masy dokładamy mąkę , proszek oraz kokos. Całość delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na brzoskwinie.
Brzoskwiniowo – kokosowa tarta
na przygotowana forme wykładamy ciasto. posypujemy kaszą manną
Brzoskwiniowo – kokosowa tarta
Brzoskwinie obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i układamy na ciasto.
Brzoskwiniowo – kokosowa tarta
Na owoce wykładamy ubitą bezę . pieczemy całość.