zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Brzoskwiniowy sernik.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobry sernik z brzoskwiniami.

Brzoskwiniowy sernik.

Składniki:

Brzoskwiniowy sernik.

 

  • Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 18 dag margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki zwykłego cukru

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 puszki brzoskwiń

 

  • Polewa kokosowa:
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 20 dag margaryny

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowy sernik.
Ciasto: W dużej misce miksujemy jajka, żółtko oraz margarynę. Robimy to tak długo az powstanie gładka masa. Wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, oraz proszek do pieczenia. Wszystgo zagniatamy i starannie wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe rozwałkowujemy je i wykładamy nim dużą blachę. Masa serowa: Ser rozkruszamy w palcach. Dodajemy jajka i żółtko miksując na najwolniejszych obrotach. Stopniowo dosypujemy cukier, oraz budyń. Po wsypaniu wszystkich składników miksujemy jeszcze ok. 3 minuty. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Brzoskwinie kroimi na cienkie plastry i układamy dość ciasno na serze. Polewa kokosowa: Margarynę roztapiamy, z białek ubijamy pianę. Nie przerywając ubijania dosypujemy cukier i wiórki kokosowe, wlewamy gorącą margarynę, mieszamy. Polewę wylewamy na brzoskwinie. Wszystko pieczemy ok. godziny w rozgrzanym do 180 C piekarniku.