katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Brzoskwiniowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczny sernik z brzoskwiniową nutką. Łatwy w przygotowaniu i z dość wyraźnym smakiem brzoskwiniowym.

Brzoskwiniowy sernik

Składniki:

Brzoskwiniowy sernik

 

  • Masa serowa

 

  • ser na serniki 1,5 kg
  • jajka 5 szt
  • śmietana ok 1/3 kubka
  • budyń waniliowy 2 op
  • masło albo margaryna 1/3 kostki (250g)
  • syrop brzoskwiniowy ok 1/2 szkl
  • brzoskwinie z puszki ok 1/2 op
  • cukier 1,5 szkl

 

  • Ciasto

 

  • mąka 2 szkl z czubkiem
  • żółtka 3 szt
  • śmietana 2-3 łyżki
  • masło albo margaryna 1 kostka (250g)
  • cukier 1/2 szkl

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowy sernik
Podane w przepisie składniki na ciasto zagniatamy. Odkładamy na ok 1/2 godz do lodówki.

Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na kawałki.

Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy miękkie masło albo margarynę, śmietanę i cukier. Składniki łączymy mikserem.

Dodajemy ser,budynie i syrop brzoskwiniowy (do smaku).

Na koniec dodajemy pianę z białek i pokrojone brzoskwinie. Mieszamy łyżką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim spód przygotowanej dużej blaszki.

Wykładamy masę serową i pieczemy do zrumienienia ok 60 min w 180 stopni. 

Tagi:

sernik