Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Brzoskwiniowy tort 'Fantazja'

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny tort brzoskwiniowy np. na urodziny pociechy :)

Brzoskwiniowy tort 'Fantazja'

Składniki:

Brzoskwiniowy tort 'Fantazja'

 

  • Biszkopt: (x2)
  • 5 jajek
  • 3 łyżki wody
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku o pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • aromat waniliowy
  • (do ciemnego biszkopta dodajemy 2 łyżki kakao)
  • Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • budyń śmietankowy
  • budyń waniliowy
  • aromat śmietankowy
  • 2 kostki margaryny Kasi
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 30 ml wódki
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki
  • Do nasączenia biszkoptów:
  • 50 ml likieru limoncello
  • szklanka przegotowanej wody
  • sok z wyciśniętej całej cytryny
  • Dodatkowo:
  • 2 małe słoiczki dżemu brzoskwiniowego
  • puszka masy krówkowej kakaowej

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowy tort 'Fantazja'
Białka ubijamy na puszystą masę a następnie dodajemy resztę składników na biszkopt. Oba placki pieczemy w posmarowanej margaryną tortownicy w temperaturze 180 stopni 30 minut. Po ostygnięciu biszkoptów kroimy je (w zależności od ich grubości) na 2-4 placki.
Budynie gotujemy razem w 3 szklankach mleka nie dodając cukru. Po ugotowaniu przykrywamy folią (tak, aby folia leżała bezpośrednio na budyniu dzięki czemu nie będzie twardej skórki). Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem a następnie stopniowo (najlepiej po łyżce) dodajemy schłodzony budyń. Po zmiksowaniu dolewamy wódkę i kilka kropel aromatu śmietankowego. Masę rozdzielamy na dwie części. Brzoskwinie z puszki kroimy w kostkę i dodajemy do jednej części masy. Drugą zostawiamy do posmarowania torta z wierzchu. Limoncello, wodę i sok z cytryny mieszamy w miseczce. Przygotowanym ponczem nasączamy pierwszy, dolny placek. Smarujemy go dżemem lub masą (kolejność wedle uznania) i przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go itd. Przełożony tort smarujemy z wierzchu pozostałą masą. Dekorujemy masą krówkową kakaową i połówką brzoskwini.