aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Brzoskwiniowy uśmiech

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto z nutką brzoskwiniową

Brzoskwiniowy uśmiech

Składniki:

Brzoskwiniowy uśmiech

 

  • Biszkopt z kokosem:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dkg kokosu
  • 1 łyżka mąki kartoflanki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt z orzechami:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 7 dkg cukru
  • 5 dkg mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kostka margaryny Kasi lub Palmy
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 1/2 budyniu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowy uśmiech
Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać kokos i lekko wymieszać. Do białek i kokosu wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ciasto w temp. 180 stopni około 35 minut. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Nadal ubijając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na końcu dodać orzechy. Piec w temp. 180 stopni około 35 minut. Upiec dwa jednakowe placki. Masa: Brzoskwinie odcedzić. Na soku z brzoskwiń ugotować budyń z łyżką mąki (jeżeli nie będzie pełnej szklanki soku to można dolać wody). Ostudzić budyń. Margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem i żółtkami na jednolitą masę. Dodawać zimny budyń i ucierać. Owoce pokroić i dodać do masy. Wymieszać. Na placku orzechowym rozsmarować połowę kremu, na to ułożyć biszkopt kokosowy, znów krem i drugi biszkopt orzechowy. Polać polewą.