femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Brzskwiniowy smaczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny w smaku biszkopt w połączeniu z dżemem brzoskwiniowym i bitą śmietaną tworzy idealne ciasto.

Brzskwiniowy smaczek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Brzskwiniowy smaczek

 

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2.5 łyżeczki octu
  • 2.5 łyżki oleju

 

  • 1 galaretka brzoskwiniowa

 

  • 1 bita śmietana typu Śnieżka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dżemy brzoskwiniowe

 

  • gorzka czekolada do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Brzskwiniowy smaczek
Oba rodzaje mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jaja wyparz. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, najpierw same, a następnie z cukrem. Do ubitej piany dodawaj żółtka i w dalszym ciągu ubijaj przez około 15 - 20 minut. Pp upływie tego czasu dodaj olej i zmniejsz obroty miksera na najniższe, po czym wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dodaj ocet. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz około 40 - 50 minut w temp około 150 stopni ( do suchego patyczka ).Galaretkę rozrób w nieco mniej ilości wody niż podano na opakowaniu i odstaw w chłodne miejsce, aby delikatnie stężała.Wystudzone ciasto przekrój na placki. Dżemy wybierz ze słoików i przełóż do jakiego naczynia i wymieszaj z niewielką ilością galaretki. Połowę dżemu wyłóż na jedną część biszkoptu i przykryj drugim plackiem. Wyłóż resztę dżemu i starannie rozsmaruj. Śnieżkę ubij na zimnym mleku. Gdy śmietana będzie już dokładnie ubita dolej resztę galaretki. Dokładnie zmiksuj i gdy zacznie delikatnie tężeć rozłóż na ostatniej warstwie dżemu. Wierzch ciasta posyp startą gorzką czekoladą.
Brzskwiniowy smaczek
Wierzch ciasta posyp startą gorzką czekoladą.

Tagi:

czekolada