Sposób przygotowania:
Buchty drożdżowe
Mąkę przesiać do miski.Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże skruszyć, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, 5 łyżek ciepłego mleka, wymieszać.Masło rozpuścić, jajka ubić z cukrem. skórkę zetrzeć z pomarańcza.Do mąki wlać rozczyn z drożdży, mleko, dodać sól,cukier i skórkę, wyrobić.Na końcu, gdy wszystko się już połączy dodać masło i wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu wylożyć ciasto na stolnicę, wywałkować, pokroić w prostokąty, nałożyć powidła, dobrze zlepić ciasto z 3 stron, smarować olejem.Kłaśc na blachę do wyrośnięcia, a gdy wyrośnie smarować jajkiem. Pieczemy w temp 180 stopni, przez 30 min.Po wystygnięciu smarujemy lukrem.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!