Sposób przygotowania:
Budyń z kaszy manny z dynią
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dynię obrać ze skórki wyczyścić środek i pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, ugotować i zetrzeć, dodać mleko i zagotować. Do masy z dyni stopniowo wsypywać kaszę i mieszać, ugotować i ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami, dodać startą skórkę cytrynową, sok z cytryny, cukier waniliowy i wymieszać z kaszą. Z białek ubić pianę, ostrożnie wymieszac z kaszą. Gotową masę wyłożyć do przygotowanej formy, przykryć i wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą, całość przykryć i gotować na wolnym ogniu. Gdy masa zacznie odstawać od ścian naczynia, budyń jest gotowy. Wyłożyc go do góry dnem na półmisek. Można posypać cukrem pudrem