krysia50

krysia50

Kucharz
[Przepisów: 15]

Budyń z pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczny budyń na kolacje wigilijna.

Budyń z pieczarek

Składniki:

Budyń z pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Budyń z pieczarek
Pieczarki czyscimy , myjemy i drobnutko kroimy.Na masle dusimy pieczarki oproszone pieprzem i sola.Do  garnka dajemy 3 lyzki masla , mąkę  i zalewamy mlekiem, ciagle mieszamy . Studzimy mase i dodajemy  5  żółtek  , , żółty  ser i uduszone pieczarki, dokladnie mieszamy.Ubijamy białka ze szczypta soli na sztywna piane , dodajemy do zimnej masy ,dodajemy  4 łyzki maggi , delikatnie mieszamy . Wykladamy do waskiej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą  bulką . Pieczemy ok 30  minut, w temperaturze 200 stopni.Podajemy z sosem grzybowym . Smacznego.