Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Budyniowa szarlotka wg Mati13

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smaczne ciasto jabłkowo - budyniowe

Budyniowa szarlotka wg Mati13

Składniki:

Budyniowa szarlotka wg Mati13

 

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szklanka wody
  • 3 budynie śmietankowe
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 białka
  • 15 dag kokosu
  • 15 dag cukru

Sposób przygotowania:

Budyniowa szarlotka wg Mati13
5 żóltek ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i na koniec mąke i proszek do pieczenia - biszkopt pieczemy w temp 180 stopni przez 30-35 minut. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce, wlewamy do nich szklankę wody i prazymy. W tym czasie w 1 szklance wody rozpuszczamy 3 budynie. Do jabłek dodajemy cukier i kiedy sa już miękkie wlewamy do nich budyń i gotujemy do zgęstnienia - wylewamy go na biszkopt. 4 białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier oraz wiórka kokosowe - wykładamy na mase budyniową. Ciasto zapiekamy w piekarniku przez 15 minut, po wystudzeniu można kroic.