Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Budyniowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne kruche ciasto z delikatną pianką budyniowo czekoladową i jabłkami do niedzielnej kawusi. W moim domu uwielbiają takie ciasta

Budyniowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowe z jabłkami

 

  • Ciasto
  • kakao - 3 łyżki
  • margaryna -1 kost
  • mąka -500 g
  • cukier kryształ -3 łyżki
  • żółtka jaj -5 szt
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • tłuszcz do formy
  • MASA BUDYNIOWA
  • białka jaj -5 szt
  • olej -0,5 szkl
  • budynie czekoladowe - 2 opak
  • cukier -250 g
  • sól - szczypta
  • DODATKOWO
  • jabłka - 5 szt

Sposób przygotowania:

Budyniowe z jabłkami
CIASTO Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, cukier i żółtka. Połączyć składniki, szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalnika na 60 minut. MASA BUDYNIOWA Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana jest już ubita, dodawać po trochu cukru, cały czas ubijać. Następnie wsypać do piany budyń czekoladowy, dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować. DODATKOWO Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem, zetrzeć połowę ciasta do blachy, wylać masę budyniową, ułożyć na masie jabłka i zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop.
Budyniowe z jabłkami
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski
Budyniowe z jabłkami
Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne pokroić na cząstki
Budyniowe z jabłkami
Z przygotowanych składników przygotować masę budyniową
Budyniowe z jabłkami
Gotowe ciasto wstawić do piekarnika i upiec