ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Budyniowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto trochę pracochłonne, ale całość zaskakuje smakiem. Połączenie budyniu, truskawek i bitej śmietany.

Budyniowe z truskawkami

Składniki:

Budyniowe z truskawkami

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • herbatniki

 

  • Masa truskawkowa:
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • galaretka truskawkowa

 

  • Masa śmietanowa:
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 śmietan fix
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Budyniowe z truskawkami

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Wlać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.Wymieszać, ciasto piec w kwadratowej tortownicy ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Budyń

3 szklanki mleka zagotować razem z cukrami i margaryną. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć herbatnikami.

Masa truskawkowa

Budyniowe z truskawkami
Gotową masę przełożyć na herbatniki, wyrównać.

Truskawki zmiksować, zagotować w garnku i wymieszać z galaretką. Gdy zacznie tężeć wylać na herbatniki.

Masa śmietanowa

Kremówkę zmiksować z cukrem, dodać śmietan fix i ubić. Przełożyć na ostudzone truskawki. Posypać kolorową posypką.