kachurka

kachurka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Bœuf bourguignon

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie na niedzielny obiad. Podawać z kaszą lub kartoflami w otoczeniu np ugotowanych brokułów lub fasolki. Dobrze smakuje z czerwonym winem.

Bœuf bourguignon

Składniki:

Bœuf bourguignon

 

  • 125 g boczku wędzonego cienko pokrojonego,
  • 600g świeżej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka drobno pokrojona
  • łyżeczka do kawy koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kostki rosołowej lub wołowej
  • 0,5 łyżeczki mąki
  • liść laurowy
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 200ml wody

Sposób przygotowania:

Bœuf bourguignon
Na patelni podsmażyć (na skwarki) plasterki boczki. Przełożyć je na talerz. W wytopionym tłuszczu smażyć kawałki wołowiny wcześniej pokrojone na kwadraty 2/2 cm. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć cebulę, po chwili dorzucić do niej marchewkę oraz koncentrat pomidorowy a następnie mąkę energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Wymieszać dodać wodę, kostkę rosołową oraz podsmażone mięso. Gotować pod przykryciem z liściem laurowym, pieprzem, solą do smaku. Można zalać wywar kieliszkiem czerwonego wina zamiast wody.

Tagi:

kawa wołowina