Sposób przygotowania:
Bułeczki cynamonowePrzygotowanie ciasta:
Mleko lekko podgrzać. Masło stopić. Do miski dać drożdże i rozetrzeć je z odrobiną cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodać lekko ciepłe mleko,resztę cukru,1 jajko,1 szkl. mąki ,cynamon i szczyptę soli. Zmiksować wszystko na małych obrotach. Gdy wszystko ładnie się połączy dodajemy pozostałą mąkę i bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma,aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie do ciasta dodajemy stopniowo rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy jeszcze ok. 5 min. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do podrośnięcia na ok. 40-50 min., aż ciasto podwoi swoją objętość.
Formowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilkę. Następnie formujemy w dłoniach niewielkie bułeczki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym i płatkami migdałowymi. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut do podrośnięcia.
Pieczenie bułeczek:
Podrośnięte bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez ok. 20 min.