Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Bułeczki cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W sam raz do schrupania w zimowe wieczory pachnące cynamonem pyszne bułeczki. Posypane cukrem perlistym i płatkami migdałowymi.

Bułeczki cynamonowe

Składniki:

Bułeczki cynamonowe

na ciasto:

na wierzch:

  • 1 jajko
  • cukier perlisty
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Bułeczki cynamonowe

Przygotowanie ciasta:

Bułeczki cynamonowe
Zarobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia

Mleko lekko podgrzać. Masło stopić. Do miski dać drożdże i rozetrzeć je z odrobiną cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodać lekko ciepłe mleko,resztę cukru,1 jajko,1 szkl. mąki ,cynamon i szczyptę soli. Zmiksować wszystko na małych obrotach. Gdy wszystko ładnie się połączy dodajemy pozostałą mąkę i bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma,aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie do ciasta dodajemy stopniowo rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy jeszcze ok. 5 min. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do podrośnięcia na ok. 40-50 min., aż ciasto podwoi swoją objętość.

Formowanie bułeczek:

Bułeczki cynamonowe
Uformowane bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym i płatkami migdałowymi

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilkę. Następnie formujemy w dłoniach niewielkie bułeczki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym i płatkami migdałowymi. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut do podrośnięcia.

Pieczenie bułeczek:

Bułeczki cynamonowe
Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni

Podrośnięte bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez ok. 20 min.