Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z czekoladą.
1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szkanki ciepłego mleka, 2 łyżkach cukru i 2 łyżkach mąki i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosły. 2. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy go do mąki, dodajemy reszte ciepłego mleka, ubite jajko z cukrem, roztopioną ciepłą margarynę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za miękkie to dodajemy mąkę, jeśli za twarde to dolewamy ciepłego mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Około 1 godzinę. 3.Z ciasta odrywamy małe kawałki w środek wkładamy czekoladę lub łyżką nakładamy nutellę. Formujemy delikatnie bułeczki aby czekolada nie wydostała się na zewnątrz.Można używać nutelli, zwykłej czekolady, pralinek. Można też użyć marmolady. 4. Bułeczki przykrywamy by wyrosły jeszcze na pół godziny a potem pieczemy 15-20 min w 200-210 stopniach.
msewka
Henia