Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z dodatkamiPrzygotowanie rozczynu
Podgrzewamy mleko w rondelu, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, lekko wystudzamy.
Mieszanie pozostałych składników
W misce mieszamy 2 i 1/4 szkl mąki tortowej, drożdże, sól, jajko, wodę. Dodajemy przestudzony rozczyn. Miksujemy, dodajemy pozostałą część mąki stopniowo.
Etap rośnięcia ciasta
Wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia na godzinę.
Nakładanie pierwszego nadzienia
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Układamy składniki nadzienia równomiernie (np. pokrojone w plasterki). Zwijamy ciasto.
Wypiekanie bułeczek
Kroimy pionowo, w paski, ugniatamy na kształt bułeczek. Następnie pieczemy w 180 st ok. 20 minut.
Nakładanie drugiego nadzienia
Następnie, gdy bułeczki lekko przestygną przekrawamy na pół. Smarujemy serkiem i zamykamy bułeczką.