Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Bułeczki drożdżowe z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne bułeczki na drożdżach z dodatkiem wytrawnych składników. Idealne na śniadanie oraz jako przekąska.

Bułeczki drożdżowe z dodatkami

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z dodatkami

Bułki

Nadzienie

  • 3-4 plasterki salami
  • 5-6 łyżek białego serka
  • 3-4 pasterki żółtego sera

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z dodatkami

Przygotowanie rozczynu

Bułeczki drożdzowe z dodatkami
Przygotowywanie rozczynu oraz wystudzenie

Podgrzewamy mleko w rondelu, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, lekko wystudzamy.

Mieszanie pozostałych składników

Bułeczki drożdzowe z dodatkami
Miksujemy wszystkie składniki w misce

W misce mieszamy 2 i 1/4 szkl mąki tortowej, drożdże, sól, jajko, wodę. Dodajemy przestudzony rozczyn. Miksujemy, dodajemy pozostałą część mąki stopniowo.

Etap rośnięcia ciasta

Bułeczki drożdzowe z dodatkami
Ciasto wyrasta przez około 1 godzinę

Wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia na godzinę.

Nakładanie pierwszego nadzienia

Bułeczki drożdzowe z dodatkami
Układamy składniki ciasta po równo

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Układamy składniki nadzienia równomiernie (np. pokrojone w plasterki). Zwijamy ciasto.

Wypiekanie bułeczek

Bułeczki drożdzowe z dodatkami
Lekko ugniatamy bułeczki przed pieczeniem

Kroimy pionowo, w paski, ugniatamy na kształt bułeczek. Następnie pieczemy w 180 st ok. 20 minut.

Nakładanie drugiego nadzienia

Bułeczki drożdzowe z dodatkami
Nakładanie nadzienia z białego serka

Następnie, gdy bułeczki lekko przestygną przekrawamy na pół. Smarujemy serkiem i zamykamy bułeczką.