Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy. Drożdże rozkruszamy do wysokiego naczynia, dodajemy 2- 3 łyżki cukru i szklankę mleka, przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia. W międzyczasie jajka ubijamy na puszystą masę z 3/4 szklanki cukru. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy i puch jajeczny, wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie odchodzić od brzegów miski dodajemy rozpuszczoną margarynę . Wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta( możemy dodać więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt luźne lub mleka, jeśli nie chce się wyrobić). Po wyrośnięciu raz jeszcze wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie odrywamy po kawałeczki, formujemy z nich placuszki, nakładamy na nie jagody( wcześniej wymieszane z 2. łyżkami mąki), zlepiamy i formujemy bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem jaja i posypujemy kruszonką przygotowaną z mąki, cukru pudru i masła. Bułeczki pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
kołczu
Ilonar2301
Lady Marmolada