Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z malinami
Mleko lekko podgrzać , dodać cukier wymieszać.
Rozczyn: Do miski pokruszyć drożdże, dodać ze 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie rozetrzeć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto : Do pozostałego mleka dodać żółtko i całe jajko, wymieszać. Masło przełożyć do rondla rozpuścić, ostudzić. Do miski wysypać mąkę, zrobić dołek , dodać rozczyn, mleko z jajkami i rozpuszczone masło, oraz szczyptę soli, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ciasto ma być gładkie i elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie znów zagnieść i podzielić na 8 równych części. Uformować bułeczki, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, do podwojenia objętośći.
Następnie za pomocą szklanki, zrobić dnem wgłębienie w każdej bułce. Do wgłębienia wkładać maliny. Białko jajka roztrzepać widelcem, posmarować nim bułki.
Kruszonka : Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać bułeczki kruszonką, Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25 minut.
Rozczyn: Do miski pokruszyć drożdże, dodać ze 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie rozetrzeć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto : Do pozostałego mleka dodać żółtko i całe jajko, wymieszać. Masło przełożyć do rondla rozpuścić, ostudzić. Do miski wysypać mąkę, zrobić dołek , dodać rozczyn, mleko z jajkami i rozpuszczone masło, oraz szczyptę soli, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ciasto ma być gładkie i elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie znów zagnieść i podzielić na 8 równych części. Uformować bułeczki, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, do podwojenia objętośći.
Następnie za pomocą szklanki, zrobić dnem wgłębienie w każdej bułce. Do wgłębienia wkładać maliny. Białko jajka roztrzepać widelcem, posmarować nim bułki.
Kruszonka : Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać bułeczki kruszonką, Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25 minut.