alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Bułeczki drożdżowe z parówką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bułeczki polecam na kolację.Ciasto jest bardzo mięciutkie. Do tego polecam podać musztardę, ketchup lub sos czosnkowy.

Bułeczki drożdżowe z parówką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z parówką

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 50 g masła roztopionego
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 0,5 szkl mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 parówek ( z dużą zawartością mięsa około 80%)
  • 1 jako
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z parówką
Mleko podgrzać w kruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera dodać pozostałe składniki, wlać wyrośnięte drożdże i zmiksować za pomocą haka na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, podzielić na 12 części. Z parówek zdjąć osłonki, przekroić na pół i oblepić ciastem dokładnie zlepiając z wszystkich stron. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową bądź papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać z wodą i posmarować bułeczki przed pieczeniem. Piec około 20 minut w 180 stopniach na lekko złoty kolor.
Bułeczki drożdżowe z parówką
zagnieść ciasto drożdżowe pozostawić do wyrośnięcia i podzielić na części
Bułeczki drożdżowe z parówką
z parówek zdjąć osłonki i przekroić na pół
Bułeczki drożdżowe z parówką
parówki oblepić ciastem dokładnie zlepić, pozostawić do wyrośnięcia przed pieczeniem posmarowaćEtap 3