Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Bułeczki drożdżowe z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

kiedyś moja Babcia piekła takie bułeczki

Bułeczki drożdżowe z wiśniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z wiśniami

 

  • 2 i pół szkl. mąki pszennej typ 500 (szkl. poj. 250ml)
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 10 dkg masła albo margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru do ciasta + 5 łyżek do owoców
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ok. 70 dkg wiśni

 

  • do posmarowania: 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

 

  • lukier: cukier puder
  • sok z cytryny
  • syrop wiśniowy

 

  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z wiśniami
Wiśnie opłukałam i osączyłam, wydrylowałam. Zsypałam w miseczce 5 łyżkami cukru i odstawiłam na ok. 1 godzinę żeby puściły sok - co jakiś czas mieszałam. Następnie dokładnie odcedziłam owoce z soku - można z niego zrobić napój.

Drożdże wkruszyłam do letniego mleka, dodałam 3 łyżki cukru, wymieszałam i odstawiłam na ok. 15 min. aż się spieniły i zaczęły rosnąć.

Mąkę przesiałam razem z solą, wlałam rozczyn, dodałam 1 jajko i 2 żółtka, rozpuszczony, lekko przestudzony tłuszcz, esencję i zagniotłam miękkie, gładkie ciasto. Składniki ładnie się połączyły i nie musiałam długo wyrabiać. Odłożyłam ciasto ułożone w misce, przykryte ściereczkę, na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Wyrośnięte lekko przerobiłam żeby je odgazować i rozwałkowałam na posypanym mąką blacie. Z placka grubości ok. 4-5 mm wykrawałam koła za pomocą dużej filiżanki. Na każde nałożyłam 7-8 wiśni i zbierając krawędzie do siebie zlepiłam je. Gotowe bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam przykryte ściereczką na ok. 15 minut żeby wyrosły. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam wierzch żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekłam ok. 20 - 25 min. w temp. 180 st. C . Po upieczeniu studziły się na kratce a lekko ciepłe posmarowałam gęstym lukrem utartym z ok. 1 szkl. cukru pudru + sok z połowy dużej cytryny + trochę syropu wiśniowego. Posypałam wiórkami kokosowymi.
Z tej ilości składników wyszło mi 20 bułeczek.
Bułeczki drożdżowe z wiśniami
Bułeczki drożdżowe z wiśniam
Bułeczki drożdżowe z wiśniami
Bułeczki drożdżowe z wiśniam