lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Bułeczki drożdżowe z żurawiną i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne pachnące drożdżówki

Bułeczki drożdżowe z żurawiną i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z żurawiną i cynamonem

 

  • maka tortowa 500 gram

 

  • mleko sojowe waniliowe 200 ml

 

 

  • cukier 150 gram

 

 

  • cukier waniliowy 15 gram

 

 

 

 

  • Kruszonka:

 

 

 

  • cukier 50 gram

 

  • jajko do posmarowania drożdżówek

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z żurawiną i cynamonem
Kruszonka: Margarynę ,cukier i mąkę zanieść i na czas wyrobienia ciasta włożyć do lodówki. Ciasto na bułeczki: 1.Do miski wsypać mąkę. 2 . Zrobić zagłębienie i wlać mleko z rozpuszczonym drożdżami, wymieszać lekko z mąką aby było takie lekko geste i zostawić pod ściereczką na 30 minut. 3. Resztę składników dodać ( jajko , cynamon ,cukier i margarynę rozpuszczoną ) i zagnieść ciasto ,zostawić na 30 minut pod ściereczką. 4. Ciasto podzielić na 12 bułeczek. 5. Po łyżce żurawiny włożyć do środka i zawinąć bułeczkę. 6. Do formy wyłożonej folia aluminiowa wkładamy bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. 7. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Bułeczki drożdżowe z żurawiną i cynamonem
Do miski wsypać mąkę. Zrobić zagłębienie i wlać mleko z rozpuszczonym drożdżami, wymieszać lekko z mąką aby było takie lekko geste i zostawić pod ściereczką na 30 minut
Bułeczki drożdżowe z żurawiną i cynamonem
Ciasto podzielić na 12 bułeczek. Po łyżce żurawiny włożyć do środka i zawinąć
Bułeczki drożdżowe z żurawiną i cynamonem
Do formy wyłożonej folia aluminiowa wkładamy bułeczki
Bułeczki drożdżowe z żurawiną i cynamonem
Smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.