Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe ze śliwką
Drożdże wkruszyć do garnuszka, dodać łyżkę cukru oraz łyżkę mąki a następnie zalać połową mleka - letniego. Całość wymieszać i pozostawiać do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać pozostałe mleko, margarynę oraz szczyptę soli a na koniec ubite jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i rozczyn. Całość zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, błyszczące i elastyczne. Następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2h. Śliwki myjemy, a następnie kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Podrośnięte ciasto zagniatamy na stolnicy, a następnie rwiemy z ciasta kawałek - rozpłaszczamy w dłoni a następnie wkładamy śliwkę i sklejamy, tworząc kulkę. Gotowe wkładamy do formy - tortowej, a następnie posypujemy kruszonką. Kruszonka - mąkę zagniatamy z cukrem, cynamonem oraz margaryną. Wkładamy do piekarnika na 25 min. w temp. 180'C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem do smaku. Smacznego !! * Z przepisu wychodzą 3 tortownice.