Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe ze śliwką węgierką
1. W rondelku podgrzewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy do wystygnięcia. 2. W tym czasie robimy kruszonkę: odsypujemy szklankę mąki, dodajemy 100g masła i pół szklanki cukru i w miseczce rozcieramy, aż powstaną nam drobne grudki.3. Zagniatamy ciasto z 0,7 kg mąki, 2jajek, pozostałego masła i szklanki cukru, dodajemy zaczyn drożdżowy , szczyptę soli i dobrze wyrabiamy. Podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 1 cm i przykrywamy ściereczką na pół godziny. 4. Śliwki kroimy na pół , wyjmujemy pestki, posypujemy cukrem wanilinowym. 5. Z wyrośniętego ciasta wykrawamy szklanką kółka, układamy 2-3 połówki śliwek i zlepiamy na górze. Następnie posypujemy obficie kruszonką i pieczemy ok. 30min w temp. 170'C. Smacznego.
