Bree25

Bree25

Kucharz
[Przepisów: 7]

Bułeczki dyniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne zarówno na słodko ( z domowa konfiturą) jak i z dodatkami wytrawnymi. Świetnie smakują też same, np do kawy.

Bułeczki dyniowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki dyniowe
Do miski przesiać suche składniki ( mąkę, proszek cukier i sól). Do suchych składników wkroić zimne masło, a następnie wyrobić ręcznie.

W osobnej misce roztrzepać jajka, dodać do nich mleko, pure z dyni oraz rodzynki. Wymieszać do połączenia. Kolejno połączyć składniki z obu misek i wyrobić tak aż powstanie jednolita klejąca się masa (musi się kleić).

Mocno oprószyć blat maka i rozwałkować ciasto na grubość półtora cm. Wycinać szklanka kółka o średnicy 5cm. Ułożyć na blasze i piec w temperaturze 230 stopni przez 15 minut.
Bułeczki dyniowe
Bułeczka za bułeczka, bułeczkę pogania :D