Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Słoneczne bułeczki z niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Powiem nieskromnie- wyszły mi świetne bułeczki dyniowe. Nadziewane serkiem z rukolą nadają się na przekąskę, ale i na śniadanie.

Słoneczne bułeczki z niespodzianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słoneczne bułeczki z niespodzianką

 

 

  • 120 g musu z pieczonej dyni

 

 

 

  • 50 ml letniej wody

 

 

  • 1 płaska łyżka miękkiego świeżego masła

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

 

  • 30 dag serka kremowego o smaku tapas

 

  • 2 garści opłukanej rukoli

 

Sposób przygotowania:

Słoneczne bułeczki z niespodzianką
Mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15-20 minut. Do pozostałej mąki dodajemy sól, masło, wodę, roztrzepane dokładnie jajko, mus z dyni oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki.Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Wgłębienia w foremce do muffinek smarujemy odrobiną oleju. Do serka kremowego dodajemy posiekaną drobno rukolę i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5-1 cm. Dzielimy na 9 w miarę rónych kwadratów. Na środek każdego kwadracika nakładamy dużą łyżkę sera z rukolą. Z każdej części formujemy kulkę, którą obtaczamy delikatnie w mące i wkładamy (złączeniem do dołu) do foremki na muffinki. Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30-40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra- dół) i pieczemy w nim bułeczki przez 15 minut.
Słoneczne bułeczki z niespodzianką
Mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki.
Słoneczne bułeczki z niespodzianką
Do pozostałej mąki dodajemy sól, masło, wodę, roztrzepane dokładnie jajko, mus z dyni oraz zaczyn drożdżowy.
Słoneczne bułeczki z niespodzianką
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5-1 cm. Dzielimy na 9 w miarę rónych kwadratów.
Słoneczne bułeczki z niespodzianką
Z każdej części formujemy kulkę, którą obtaczamy delikatnie w mące i wkładamy (złączeniem do dołu) do foremki na muffinki.