anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

SUPERPRZEPIS

Bułeczki jak roladki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bułeczki śniadaniowe w trochę innym kształcie niż zwykle.

Bułeczki jak roladki

Składniki:

Bułeczki jak roladki

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki jak roladki
Z drożdży, dwóch łyżek mleka i łyżki mąki, robię rozczyn, gdy zacznie rosnąć dodaję pozostałą mąkę, letnie mleko, sól, roztrzepane jajka, wlewam roztopione i ostudzone masło. Wyrabiam mikserem lub ręcznie miękkie i elastyczne ciasto. Zostawiam je w cieple do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielę na równe części. Każdą część wałkuję na prostokąty, a następnie zwijam ściśle jak roladę. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam lnianą ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki piekę 18 minut w temperaturze 180*C. Wyjęte z piekarnika studzę na kratce kuchennej.