aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Bułeczki lniane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo proste i smaczne bułeczki-upiekłam je dla córci

Bułeczki lniane

Składniki:

Bułeczki lniane

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki lniane
Mąkę wsypać do miski, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do miski z mąką, dodać cukier, jajko, margarynę, sól i siemię lniane. Wyrobić na jednolitą masę. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją obiętość, odrywać nie duże ( średnie ) kawałki i formować kulki na bułeczki (można też formować podłużne wałeczki na bułki ) Układać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 - 200 stopni i piec około 40 min. do zrumienienia. Można jeść na ciepło posmarowane masełkiem.Możemy je póżniej zamrozić,aby po wyciągnięciu były świeże. -Smacznego-