wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Bułeczki maślane z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na śniadanko, bądź do popołudniowej kawki, z domowym dżemem...... :)

Bułeczki maślane z kruszonką

Składniki:

Bułeczki maślane z kruszonką

 

 

  • CIASTO:
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250g mąki ( ok szklanki)
  • 25g masła

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki maślane z kruszonką
ROZCZYN: rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać mąkę i ciepłe mleko, wymieszać, przykryć suchą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powiniem podwoić objętość).



Masło rozpuścić, ostudzić.



Żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, ugniatać dopóki ciasto będzie ochodzić od brzegów. Następnie wlać stopniowow masło i ugniatać, aż masło całkowicie się wchłonie. Przyryć miskę suchą ściereczką i ponownie zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 kawałków, uformować podłużne bułeczki, wyłożyć na blaszce, odstawić do wyrośnięcia.



KRUSZONKA: rozdrobnić margarynę, mąkę i cukier.



Bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką, piec w temp 170 stopni ok 25 minut.