Sposób przygotowania:
Bułeczki maślane z kruszonką
ROZCZYN: rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać mąkę i ciepłe mleko, wymieszać, przykryć suchą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powiniem podwoić objętość).
Masło rozpuścić, ostudzić.
Żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, ugniatać dopóki ciasto będzie ochodzić od brzegów. Następnie wlać stopniowow masło i ugniatać, aż masło całkowicie się wchłonie. Przyryć miskę suchą ściereczką i ponownie zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 kawałków, uformować podłużne bułeczki, wyłożyć na blaszce, odstawić do wyrośnięcia.
KRUSZONKA: rozdrobnić margarynę, mąkę i cukier.
Bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką, piec w temp 170 stopni ok 25 minut.
Masło rozpuścić, ostudzić.
Żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, ugniatać dopóki ciasto będzie ochodzić od brzegów. Następnie wlać stopniowow masło i ugniatać, aż masło całkowicie się wchłonie. Przyryć miskę suchą ściereczką i ponownie zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 kawałków, uformować podłużne bułeczki, wyłożyć na blaszce, odstawić do wyrośnięcia.
KRUSZONKA: rozdrobnić margarynę, mąkę i cukier.
Bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką, piec w temp 170 stopni ok 25 minut.