Sposób przygotowania:
Bułeczki murarki pełnoziarniste
Biały twarożek zmiksować blenderem razem z cukrem, jajkiem, solą i olejem. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Mąki wsypać do miski, dodać rozpuszczone drożdże i masę serową - zamieszać tylko łyżką do połączenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić ciasto na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjąć je na blat, zagnieść lekko, podzielić na 4 części. Każdą z nich znów na 4 żeby otrzymać w sumie 16 kawałeczków. Z każdego utoczyć kuleczkę i ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach każdą bułeczkę prawie przeciąć na pół tępą stroną dużego noża wcześniej posypanego mąką. Bułeczki posmarować pędzelkiem maczanym w mleku i posypać pszennymi otrębami - zostawić na chwilę żeby obeschły. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C, studzić na kratce.
Czas wyrastania ciasta w poszczególnych etapach może być nieco inny w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu.
Czas wyrastania ciasta w poszczególnych etapach może być nieco inny w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu.