Sposób przygotowania:
Bułeczki nadziane w czapeczkach cynamono
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, kopiastą łyżkę mąki oraz podgrzane do 40 stopni mleko, wymieszać. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać rozczyn, jajo, wodę, olej, szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać delikatnie cynamonem. Z wyrośniętego ciasta formować placki, w środek włożyć kopiastą łyżeczkę dżemu, dokładnie zakleić brzegi. Układać w formie w odstępach 1-2cm. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem waniliowym oraz z łyżeczką cynamonu. Posmarować wierzch bułeczek oraz posypać je cukrem. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez 25-30 minut. Wystudzić.
edytaha