Sposób przygotowania:
Bułeczki niespodzianki
Mąkę przesiać drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać połową ciepłego mleka, dodać 1o dag mąki, wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, całe jajka ubić z cukrem pudrem, dodać do rozczyny, wsypać sól, wlać resztę mleka, wyrobić ciasto, gdy będzie gładkie, dodać roztopione i przestudzone masło, znowu wyrobić i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, od czasu do czasu wymieszać, z ciasta uformować nieduże kule nałożyć łyżkę masy makowej (pozostawić wolny brzeg do sklejenia), dokładnie skleić, ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 20-25 minut w temperaturze 20-25 stopni Celsjusza, wyjąć przestudzić, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.