olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Bułeczki owsiane z mascarpone i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 142
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Eksperymenty w kuchni to coś co kocham. Postanowiłam opracować recepturę na śniadaniowe bułeczki idealne - chrupiące z wierzchu, z miękkim środkiem i aromatycznymi dodatkami. Doskonałe z domową konfiturą lub masłem - poezja!

Bułeczki owsiane z mascarpone i migdałami

Składniki:

Bułeczki owsiane z mascarpone i migdałami

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki owsiane z mascarpone i migdałami
1. Płatki owsiane zmiksować blenderem na pył, przesypać do miski. 2. Drożdże o temperaturze pokojowej pokruszyć, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie do drożdży dodać łyżkę mąki oraz letnie mleko, wymieszać do uzyskania jednolitej masy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 3. Resztę mąki dodać do płatków owsianych wraz z cukrem waniliowym i mielonymi migdałami, wymieszać. Do sypkich składników dodać świeżo startą skórę pomarańczową (na tarce o drobnych oczkach) oraz mascarpone, rozetrzeć w palcach, a następnie wlać wyrośnięte drożdże i zagnieść gładkie, elastyczne i odchodzące od ścianek naczynia ciasto. Uformować kulę, wstawić do miski, zakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Wierzch każdej bułeczki naciąć na krzyż, posmarować roztopionym masłem. 5. Blaszkę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec ok. 20-22 minuty na złoty kolor.