Sposób przygotowania:
Bułeczki pszenne z ziarenkami
Drożdże wsypałam do wody i rozmieszałam dokładnie. Mąki, sól, cukier i ziarna wsypałam do miski. Maślankę roztrzepałam z jajkiem i olejem. Do sypkich składników wlałam rozpuszczone drożdże i mieszankę maślankową, wymieszałam ciasto drewnianą łyżką, przykryłam ściereczką i zostawiłam w spokoju, w ciepłej kuchni, na ok. 1 godzinę. Gdy wyrosło zagniotłam na blacie posypanym mąką i podzieliłam na 8 części. Z każdej uformowałam okrągłą bułeczkę. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem, wierzchy nacięłam nożem na krzyż, przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby wyrosły na ok. 20-30 min.. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam mlekiem i posypałam sezamem. Piekłam ok. 20 min. w temp. 180 st. C. Studziłam na kratce żeby nie zwilgotniały.
kasiunia.1981