Sposób przygotowania:
Bułeczki pszenno-orkiszowe
Wodę z mlekiem podgrzać tak, żeby płyn był ciepły, ale nie gorący. Do płynu dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły, odłożyć na kilka minut. Sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać do nich rozczyn drożdżowy i olej. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Bułeczki odłożyć na kilka minut do ponownego podrośnięcia. Bułeczki piec w 220 stopniach przez ok. 25 minut (aż się ładnie zrumienią).