Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Miodowo-cynamonowe scones

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja wariacja na temat angielskich bułeczek scones. Tym razem z miodem, cynamonem i jogurtem naturalnym.

Miodowo-cynamonowe scones Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowo-cynamonowe scones

 

Sposób przygotowania:

Miodowo-cynamonowe scones
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do sypkich składników dodać masło i miód. Wyrobić jak na kruszonkę. Stopniowo dodawać jogurt naturalny i wyrabiać ciasto. Jogurtu można dać więcej lub mniej niż 15 łyżek, w zależności od potrzeby. Ciasto ma być gładkie, niezbyt twarde i nie ma kleić się do rąk. Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać jeszcze ciepłe z masłem i dżemem.
Miodowo-cynamonowe scones
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski i wymieszane.
Miodowo-cynamonowe scones
Masło i miód dodane do sypkich składników i wyrobione jak na kruszonkę.
Miodowo-cynamonowe scones
Gładkie ciasto przygotowane z wszystkich składników.
Miodowo-cynamonowe scones
Uformowane z ciasta bułeczki ułożone na blasze.