aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Bułeczki ślimaczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo dobre słodkie bułeczki :)

Bułeczki ślimaczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki ślimaczki

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki ślimaczki
Z połowy mleka, 2 łyżek cukru, drożdży i 2 łyżek mąki pszennej robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka roztrzepujemy z cukrem. Mąkę mieszamy z solą jajkami i wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ciasto pod koniec dajemy roztopione letnie masło. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy paseczki i zwijamy je w kształt ślimaka. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.
Bułeczki ślimaczki
Z ciasta najpierw robimy wałeczek a następnie zwijamy go w ślimaka tak jak na zdjęciu.
Bułeczki ślimaczki
Na zdjęciu pokazane jest jak zwija się ślimaczka.
Bułeczki ślimaczki
Ślimaczki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i odkładamy do wyrośnięcia.