anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Bułeczki – ślimaczki cynamonowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne drożdżowe bułeczki, pachnące cynamonem.

Bułeczki – ślimaczki cynamonowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki – ślimaczki cynamonowe

 

  • mąka pszenna chlebowa 3,5 szk.
  • drożdże świeże 14 g
  • woda letnia 1/4 szk.
  • mleko letnie 1/3 szk.
  • jajko duże 1 szt.
  • masło, roztopione 2 łyżki
  • cukier 1/4 szk.
  • sól 0.5 łyżeczki
  • cynamon mielony 0.5 łyżeczki
  • NADZIENIE:
  • cynamon mielony 3 łyżeczki
  • cukier brązowy, drobny 0.5 szk.
  • masło, roztopione 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki – ślimaczki cynamonowe
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, dodaj 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki i odstaw do wyrośnięcia w cieple.
W dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier, cynamon i sól oraz wyrośnięty rozczyn. Masło rozpuszczone i przestudzone wymieszaj z mlekiem, wodą, jajkiem i dodaj do mąki. Wyrób dokładnie ciasto, by było miękkie i elastyczne. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
Przygotuj farsz do bułeczek: roztop masło, a cukier wymieszaj z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę, następnie rozwałkuj je na prostokąt 30x40 cm. Posmaruj roztopionym masłem, posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zwiń je wzdłuż dłuższego boku jak roladę i pokrój na 16 równych kawałków-bułeczek.
Układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok.45 min.
Blaszkę wstaw do nagrzanego do 170*C i piecz 25 minut. Upieczone wyłóż na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Bułeczki – ślimaczki cynamonowe
odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
Bułeczki – ślimaczki cynamonowe
Układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia