goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, mięciutkie i pachnące bułeczki - POLECAM!

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką

 

 

  • masełko czosnkowe:
  • masło 2-3 łyżki
  • czosnek 5 ząbków
  • suszone pietruszka 2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką
Mąkę, mleko, masło, sól, cukier i drożdże umieszczamy w mikserze i całość miksujemy. Wyrabiając ciasto ręcznie z świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1godz. w celu podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i formujemy podłużne bułeczki. Układamy na blaszce i jeszcze na około 20 minut przykrywamy ściereczką. Przygotowujemy masełko czosnkowe: masło ucieramy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz suszoną pietruszką-pietruszka może być także świeża. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem do którego można dać 2 łyżki mleka. Ostrym nożem nacinamy bułeczki wzdłuż i w nacięcie wkładamy przygotowane masełko. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką
Z podanych składaników przygotowujemy masełko czonkowe
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką
W nacięcie w bułkach wkładamy masełko czosnkowe
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką
Bułeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.