Sposób przygotowania:
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką
Mąkę, mleko, masło, sól, cukier i drożdże umieszczamy w mikserze i całość miksujemy. Wyrabiając ciasto ręcznie z świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1godz. w celu podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i formujemy podłużne bułeczki. Układamy na blaszce i jeszcze na około 20 minut przykrywamy ściereczką. Przygotowujemy masełko czosnkowe: masło ucieramy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz suszoną pietruszką-pietruszka może być także świeża. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem do którego można dać 2 łyżki mleka. Ostrym nożem nacinamy bułeczki wzdłuż i w nacięcie wkładamy przygotowane masełko. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.