VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Bułeczki z kabanosami, zielonymi oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do takiej bułeczki wystarczy dobre masło! Znakomite dodatki - smaczne kabanosy, aromatyczne suszone pomidory i greckie zielone oliwki sprawiają, że bułeczki są wyśmienite. Upieczone w foremce na muffinki wyglądają jak małe pączusie!

Bułeczki z kabanosami, zielonymi oliwkami

Składniki:

Bułeczki z kabanosami, zielonymi oliwkami

 

  • 400 g mąki pszennej + 100 g do podsypywania
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 ¼ szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 3 kabanosy
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • 5 dużych zielonych greckich oliwek

Sposób przygotowania:

Bułeczki z kabanosami, zielonymi oliwkami
Do większej miski wsypujemy przesiane 400 g mąki pszennej, do osobnej pozostałe 100 g. Dosypujemy oregano, lubczyk, sól i cukier. W ¾ szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy świeże drożdże.

Wlewamy do mąki i mieszamy łyżką. Dodajemy pozostałą część mleka.

Kabanosy oraz greckie zielone oliwki kroimy w kółeczka. Pomidory siekamy w kosteczkę. Dodatki dokładamy do mąki. Całość wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiając podsypujemy resztą przygotowanej mąki. Gotowe ciasto dzielimy na 12 okrągłych bułeczek.

Wykładamy je w blaszce na muf finki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w 190*C przez 20-25 minut.