Sposób przygotowania:
Bułeczki z kabanosami, zielonymi oliwkami
Do większej miski wsypujemy przesiane 400 g mąki pszennej, do osobnej pozostałe 100 g. Dosypujemy oregano, lubczyk, sól i cukier. W ¾ szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy świeże drożdże.
Wlewamy do mąki i mieszamy łyżką. Dodajemy pozostałą część mleka.
Kabanosy oraz greckie zielone oliwki kroimy w kółeczka. Pomidory siekamy w kosteczkę. Dodatki dokładamy do mąki. Całość wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiając podsypujemy resztą przygotowanej mąki. Gotowe ciasto dzielimy na 12 okrągłych bułeczek.
Wykładamy je w blaszce na muf finki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w 190*C przez 20-25 minut.
Wlewamy do mąki i mieszamy łyżką. Dodajemy pozostałą część mleka.
Kabanosy oraz greckie zielone oliwki kroimy w kółeczka. Pomidory siekamy w kosteczkę. Dodatki dokładamy do mąki. Całość wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiając podsypujemy resztą przygotowanej mąki. Gotowe ciasto dzielimy na 12 okrągłych bułeczek.
Wykładamy je w blaszce na muf finki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w 190*C przez 20-25 minut.