Sposób przygotowania:
Kruche bułeczki z suszonymi pomidorami i oliwkami
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, rozkruszamy w nie drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę soli, pomału wlewamy oliwę i zagniatamy ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne ( jeśli jest potrzeba można dodać trochę wody ). Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na 1 łyżeczce oliwy aż ładnie się zarumienią (trzeba uważać aby czosnek się nie przypalił). Ostawiamy do przestygnięcia. Pomidory kroimy w drobną kosteczkę a oliwki w plasterki. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, dodajemy do niego pomidory, oliwki i cebulę i zagniatamy raz jeszcze. Z ciasta formujemy małe bułeczki, które układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Bułeczki pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
marietta
gosiapiotrek23