WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Bułeczki z kapustą i kurkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutkie drożdżowe bułeczki maślane z farszem z kurek i kiszonej kapusty. Idealny dodatek do czerwonego barszczu.

Bułeczki z kapustą i kurkami

Składniki:

Bułeczki z kapustą i kurkami

Farsz

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 250 g kurek
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Ciasto

Inne

  • jajko i mleko do posmarowania
  • dowolne ziarenka do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki z kapustą i kurkami

Ciasto

Bułeczki z kapustą i kurkami
Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość.

Suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy ciepłe masło, mleko, śmietanę i roztrzepane jajka. Dokładnie wyrabiamy, aż będzie odstawać od ręki, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 4 godziny do wyrośnięcia.

Farsz

Bułeczki z kapustą i kurkami
Farsz dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Kurki drobno siekamy i podsmażamy z cebulką na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do ugotowanej wcześniej i pokrojonej kiszonej kapusty.

Formowanie

Bułeczki z kapustą i kurkami
Bułeczki układamy na blaszce złączeniem do dołu.

Ciasto drożdżowe wałkujemy i wykrawamy koła. Nadziewamy farszem i zlepiamy. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypujemy sezamem. Odstawiamy na 20 -30 min do wyrośnięcia.

Pieczenie

Bułeczki z kapustą i kurkami
Bułeczki pieczemy, aż ładnie się przyrumienią.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy bułki. Pieczemy ok 20 min do ładnego zrumienienia i studzimy na kratce.