paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

bułeczki z kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

idealne na sobotnie lub niedzielne śniadanie

bułeczki z kiełkami

Składniki:

bułeczki z kiełkami

 

 

Sposób przygotowania:

bułeczki z kiełkami
Mleko delikatnie podgrzewamy. Drożdże rozdrabniamy i rozpuszczamy w odrobinie mleka. Następnie drożdże wraz z makami(zostawić odrobinę żytniej do posypywania stolnicy), kiełkami, cukrem, sola i resztą mleka zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy je na ok 30 min pod przykryciem do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części z każdej formujemy wałek o takich samych wymiarach. Każdy z nich dzielimy na równe kawałki ok 12 i formujemy okrągłe bułki. Znów odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Pieczemy ok 15 min w 220C. Gdy nabiorą złotego koloru.