polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Bułeczki z nadzieniem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bułeczki z nadzieniem orzechowym

Bułeczki z nadzieniem orzechowym

Składniki:

Bułeczki z nadzieniem orzechowym

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie:

 

 

  • Kruszonka:

 

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z nadzieniem orzechowym
Rozetrzeć drożdże z cukrem i letnią szklanką mleka. Osobno wymieszać połowę mąki, szklankę mleka i sól. Następnie do tej mieszanki dodać rozczyn. Powoli wyrabiać ciasto, dosypując resztę mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od dłoni. Przykryć bawełnianą ściereczką. Pozostawić na kwadrans. Następnie podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na 1 centymetr i pokroić na długie paski. Każdy z pasków posmarować nadzieniem: podane składniki nadzienia zmiksować ze sobą. Ukształtować "ślimaczki". Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Przykryć. odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Podane składniki kruszonki rozetrzeć ze sobą palcami. Jajko roztrzepać, posmarować bułeczki, grubo oprószyć kruszonką. Piec w temp. 200 st. C przez 20 minut.